Kaiken laajuudella.

Kun Observatoriossa on hiljaista, niin Virkamies Elillä on paljon aikaa havainnoida. Havainnointi tuottaa usein havaintoja ja havainnoista Virkamies Elille syntyy ajatuksia. Joitakin ajatuksia Virkamies Eli ajattelee lyhyen aikaa, koska ne ovat yksinkertaisia ja helppoja ajatuksia, mutta joitakin ajatuksia Virkamies Eli ajattelee pitkään, kauan ja paljon, koska nämä ajatukset ovat suuria ajatuksia ja Virkamies Eli ei osaa ensin oikein sanoa, mitä kyseinen ajatus edes tarkoittaa.

Nyt Virkamies Elin päässä on taas pyörinyt eräs ajatus. Suuri ajatus. Ajatus, josta Virkamies Eli ei ensin osannut edes sanoa onko se ajatuksena hyödyllinen vai hyödytön. Kauan ajatusta kuitenkin mutusteltuaan Virkamies Eli tuli siihen päätelmään, että tämä ajatus saattaa olla ihan hyvä ajatus. Tämä ajatus on eräs niistä ajatuksista, jotka on hyvä kirjoittaa ylös tai peräti jopa jakaa muiden ajateltavaksi. Virkamies Eli mutusteli ajatukselle myöskin nimeä ja päätti pian, että tämän ajatuksen nimi on ”Kaiken laajuudella.”.

Kun ajatellaan laajuudella, mikä sisältää kaiken, tilan, ajan ja materian, kaiken sen mikä on tähän mennessä ollut ja mikä tulee ikinä olemaankaan, niin on pakko kysyä itseltänsä, kuinka merkityksellistä mikäkin on millekään. Suhteellisesti kaikki on merkityksellistä jollakin laajuudella, mutta laajuuden kasvaessa kaikesta tulee merkityksetöntä jollakin tasolla. Esimerkiksi Virkamies Eli on merkityksellinen Observatoriolleen ja sen kävijöille, mutta merkityksetön muille Observatoriolle ja niiden kävijöille. Observatoriot ovat taas merkityksellisiä kävijöilleen, mutta merkityksettömiä heille, ketkä eivät käy Observatorioissa.

Virkamies Eli, Observatoriot ja niiden kävijänsä menettivät jo siis hyvin pian merkityksensä. Kuitenkin asia ei ole niin yksinkertainen. Merkityksellisyys ei Virkamies Elin havaintojen perusteella ole joko olemassa, tai olematta, vaan merkityksellisyydellä on määrä. Merkitystä voi olla vähän tai paljon ja ihan mitä tahansa siltä väliltä sekä sen ulkopuolelta. Merkityksellisyys on myöskin mielenkiintoista sinänsä, että se on täysin sidottu aikaan. Tietyllä hetkellä täysin merkityksetön asia voikin toisena hetkenä merkitä kaiken.

Ne hiukkaset, mitkä miljoonia vuosia sitten sattuivat synnyttämään maapallollamme elämän, olivat täysin merkityksettömiä kaikelle muulle sillä hetkellä, mutta nyt niillä hiukkasilla on meille kaikki merkitys. Meillä taas ei ole tällä hetkellä mitään merkitystä millekään muulle avaruudelliselle kappaleelle, mutta miljoonien vuosien päästä merkityksemme saattaa olla valtava. Tällä hetkellä, kuten miljoonia vuosia sitten elämän synnyttäneet merkityksettömät hiukkaset maapallollakim, olemme vain merkityksettömiä hiukkasia avaruudessa, mutta ajan kuluessa meistä saattaa tulla jotain muuta, merkityksellistä.

Toisin sanoen siis sinä olet merkityksettömistä hiukkasista rakennettu merkityksetön hiukkanen merkityksettömän hiukkasen pinnalla. Kaiken laajuudella sinulla ei ole mitään merkitystä, millään mitä teet ei ole vaikutusta mihinkään. Miljardit ovat eläneet ja kuolleet yhtä merkityksettömästi, kuin sinä ja miljardit tulevat näin tekemään jatkossakin. Mutta kuitenkin juuri sinulla voi olla merkitystä kaikkeen. Ei ehkä huomenna, ei ehkä tuhannen vuoden päästä, ei ehkä sadan tuhannen vuodenkaan päästä, mutta joskus, jossain vaiheessa se miten elät ja toimit nyt, voi olla merkityksellisin asia kaikelle.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Kaiken laajuudella.

  1. Paluuviite: Tahto | Pispalan Observatorio

Keskustele

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s