Hidastunut aika.

Tänään Pispalan Observatoriossa oli muista päivistä poikkeamaton päivä. Tälläisiä päiviä on suurin osa päivistä, mitä kuukaudessa tai vuodessa on. Tänään, kuten monena muunakin muista poikkeamattomana päivänä Virkamies Eli hoiti Observatorion asioita, aina välillä pysähtyen ajattelemaan. Tällä kertaa Virkamies Eli ajatteli edellisellä viikolla käytyä keskustelua erään Observatorion kävijän kanssa. Observatorion kävijä oli hyvin kiinnostunut Virkamies Elin toimesta Observatoriossa ja keskustelu päätyi mutkan tai toisenkin kautta siihen, kuinka nopeasti Virkamies Eli saisi kunkin Observatorion asian hoidettua.

Virkamies Eli ei ole arvioinut Observatorion toimien kestoja koskaan tarkkaan, mutta muistaa yrittäneensä keskustellessaan arvioida asioiden hoitamiseen kuluvan ajan määrää. Tänään Virkamies Eli kuitenkin otti aikaa, mikä onkin hyvin poikkeuksellista. Tavallisesti Virkamies Eli ei katso päivän aikana kelloa, kuin lakisääteisten taukojensa pitämiseen. Virkamies Eli olikin hyvin yllättynyt, kun huomasi, että oli arvioinut järjestelmällisesti jokaiseen Observatorion asioiden hoitamiseen kuluvan ajan määrän alakanttiin, merkittävästi. Virkamies Elistä näyttikin peräti siltä, että asioiden hoitamiseen meni noin kolme kertaa niin kauan aikaa, kuin mitä Virkamies Eli oli arvioinut.

Ja tämä pisti Virkamies Elin ajattelemaan. Mistä johtuen Virkamies Eli oli arvioinut asioiden hoitamiseen kuluvan ajan järjestelmällisesti kolmasosaan siitä, mitä niiden hoitamiseen todellisuudessa meni? Virkamies Eli tuli hyvin pian ajatuksissaan siihen tulokseen, että kenties aika liikkuu hitaammin Observatorion sisällä. Virkamies Eli pyöritteli mielessään mahdollisuutta, että kun häneltä menee kaksi tuntia yhden toimen suorittamiseen Observatoriossa, niin kenties Observatorion ulkopuolella aikaa onkin kulunut kuusi tuntia. Kuitenkin Virkamies Eli huomasi pian, että Observatorion suuri pronssinen kello näyttää samaa aikaa, kuin kellot Observatorion ulkopuolella. Vastaus ei siis voinut piileä itse Observatoriossa. Ajan hidastuminen näyttäisi henkilöityvän pelkästään Virkamies Eliin.

Virkamies Eli pitää toimestaan Observatoriossa. Observatorion toimet ovat mielekkäitä ja vaativat jatkuvaa valppautta, reagointia ja nopeata päättelyä. Ehkäpä Virkamies Elin kokema ajan hidastuminen johtuu tästä. Kun Virkamies Eli hoitaa Observatorion asioita, niin hän ei ehdi havainnoida ympärillään valuvan ajan liikkeitä. Kun Virkamies Eli todella keskittyy johonkin, niin hän huomaa kyllä keskittymistä vaativan asian pienetkin muutokset, mutta ei välttämättä huomaa muutoksia mitkä tapahtuvat keskittymistä vaativan asian ulkopuolella. Tästä syystä aika voi lipua huomaamattomasti Virkamies Elin ohitse, tästä syystä Virkamies Eli kokee ajan hidastuvan ja tästä syystä Virkamies Eli arvioi asioiden hoitamiseen tarvittavan ajan väärin.

Mainokset

Keskustele

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s