Virtuaalinen yksikkö.

Edes Pispalan Observatoriossa ei voitu olla muutama aamu sitten havainnoimatta, että kansalaisaloite.fi – sivuston kolmas aloite sai kerättyä tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta määräaikaansa mennessä. Kyseinen kolmas tarvittavat kannatusilmoituksensa kerännyt aloite käsittelee tekijänoikeuslainsäädäntöämme ja haluaa aloitteen tekijöiden mukaan järkeistää sitä. Virkamies Elikin kävi tämän kyseisen aloitteen allekirjoittamassa järkiperäisten syiden perusteella. Kuitenkaan Virkamies Eli ei ole juuri ajatellut tätä kyseistä aloitetta, mutta on kyllä pyöritellyt päässään ajatuksia siitä, onko virtuaalinen kopioiminen todellakin varastamista, kuten tekijänoikeuksia ajavat tahot ovat meille vuosikymmeniä väittäneet.

Virkamies Eli käsittää varastamisen tekona, mikä kohdistuu omaisuuteen, mikä viedään omistajaltaan ilman, että omistaja antaa luvan kyseisen omaisuutensa viemiseen. Ensimmäisenä huomaamme, että on esimerkiksi toissijaista palautetaanko viety omaisuus takaisin omistajalleen vai ei, varkauden teko on silti tapahtunut. Luvaton lainaaminenkin on siis varastamista. Varastamista on myöskin se, että omaisuus viedään, vaikka omaisuuden omistaja ei tietäisikään omaisuutensa viemisestä. Varastamisen ensimmäinen kriteeri siis on, että omaisuus viedään omistajaltaan ilman omistajan suostumusta.

Seuraavaksi huomaamme, että Virkamies Eli on nyt käyttänyt paljon sanoja omistaja ja omaisuus. Onko varkaus siis riippuvainen omistaja-omaisuus – suhteesta? Virkamies Elin havaintojen mukaan ei. Varkaus tapahtuu siitäkin huolimatta, että viedään omaisuutta, jonka hallinta on siirretty toisen henkilön haltuun. Tässä vaiheessa myöskin varkauden teko monimutkaistuu. Kun varastetaan omaisuutta, jonka hallinta on siirretty toisaalle, niin varkaus näyttäisi koskevan sekä omistajaa, että henkilöä, jolle omaisuuden hallinta on siirretty. Yksi varkauden teko voi siis koskea useampaa henkilöä, omistaja-omaisuus -suhde ei ole siis varkauden kriteeri, riittää että omaisuus viedään henkilöltä, jolle omaisuuden hallinta on siirretty. Varastamisen toinen kriteeri on, että omaisuus viedään henkilöltä, joka hallitsee omaisuutta.

Virkamies Elin havaintojen mukaan varastamisella on vielä yksi päivän selvä kriteeri. Se, että omaisuuden hallinta siirretään ilman omaisuuden haltijan suostumusta todellakin pois omaisuuden haltijalta. Täyttääkö virtuaalinen kopionti näitä kriteerejä? Ensimmäisenä meidän tarvitsee huomata, että se, mitä pidämme omistamisena onkin virtuaalisessa maailmassa pelkästään hallinnan luovuttamista. Niin sanotulla kaupankäyntihetkellä meille siis siirretään virtuaalisen yksikön hallintaoikeus, joskin sopimuksellisesti rajatuksi määritelty sellainen. Tämän sopimuksella rajatuksi määritellyn hallinta-oikeuden rikkominen ei sinänsä vielä tarkoita keltään varastamista, koska hallintaoikeus kuitenkin on siirretty. Hallintasopimuksen rikkominen lähinnä siis tarkoittaa sitä, noh, että hallintasopimusta rikotaan. Varastamisen toinen kriteeri ei siis täyty.

Mutta täyttääkö sopimuksella rajatuksi määritellyn hallinta-oikeuden rikkominen varastamisen ensimmäisen kriteerin? Virtuaalisen yksikön omistaja ei siis ole antanut suostumusta omaisuutensa hallinnan siirtämiseen. Virtuaalisen yksikön hallinta säilyy edelleenkin sen haltijalla kopioinnin jälkeen, kopiontiin haltija ei ole antanut suostumustaan, mutta luvaton kopiointi ei ole varastamista, vaan, arvasit oikein, luvatonta kopiointia.  Siirtyykö omaisuuden hallinta, kun virtuaalisesta yksiköstä luodaan kopio? Alkuperäisen yksikön hallinta on edelleen omistajalla, mutta kopion hallinta on kolmannelle osapuolelle. Kuka omistaa kopion? Kuka on kopion haltija? Voiko kopion tekemistä tosiasiallisesti kieltää? Voiko kopion tekemistä tosiasiallisesti valvoa? Voiko kopion tekijää tosiasiallisesti saada selvitettyä kopion tekemisen jälkeen?

Varastamisen kolmas kriteeri oli, että yksikön hallinta siirretään todellakin pois yksikön haltijalta. Alkuperäisen virtuaalisen yksikön hallintaa ei siirretä kopioimalla. Kolmas kriteeri ei siis selkeästi täyty alkuperäisen virtuaalisen yksikön kohdalla. Jotkin tekijänoikeuslait toki haluaisivat kovasti määritellä kopioinnin varastamiseksi, mutta Virkamies Eli haluaa muistuttaa, että lait eivät muuta todellisuutta.

Mainokset

Keskustele

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s