Tahto.

Viime viikolla Virkamies Eli tunsi tehneensä jotain oikein. Hän oli joko syönyt oikeita ravintoaineita, nukkunut tarpeeksi, juonut juuri oikean määrän teetä, ajatellut juuri oikeita asioita tai tehnyt jotain muuta pienen pientä juuri oikealla tavalla, mikä synnytti hänen päänsä sisällä suuren ajatuksen. Ehkäpä se oli yksi pienen pieni yksittäinen asia, tai kaikkien pienten asioiden suuri summa, mutta jokin se oli mikä meni suurella tavalla kohdilleen ja sai Virkamies Elin pään synnyttämään vastauksen kysymykseen, mitä Virkamies Eli on ajatellut yli kymmenen vuotta.

Virkamies Eli hylkäsi yli kymmenen vuotta sitten jumaluskon ja uskon yliluonnolliseen ensisijaisena selitysmallina ympäröivän maailman tapahtumille. Jumalusko, yliluonnollisuus, kummitukset, enkelit, demonit, elämä kuoleman jälkeen, ne kaikki vaikuttivat tuolloin, kymmenen vuotta sitten, niin epätodennäköisiltä. Koskaan ei kukaan ole voinut mitään niistä todistaa todellisiksi tieteellisin metodein, joten Virkamies Eli päätti, että nämä selitysmallit on hyvä siirtää syrjään, kunnes joku joskus toimittaisi niistä jotain todisteita. Esimerkiksi ajatuksen suosio ei ole todiste ajatuksen todenperäisyydestä, olihan maan lietteyskin muinoin yleisesti hyväksytty tosiasia.

Jumaluskon hylkääminen synnytti ensin suuren tyhjiön Virkamies Elin maailmankuvaan, minkä hän korvasi pikkuhiljaa evoluutioteorian tuottamilla selitysmalleilla. Evoluutioteoria on Virkamies Elin mielestä ehdottoman selkein selitysmalli kaikelle ihmisen toiminnalle, jopa jumaluskolle ja uskoille yliluonnolliseen. Evoluutioteoria on kuitenkin mikrotason selitysmalli, eikä se selitä avaruudellisia tai ajallisia tapahtumia, niiden syitä ja niiden seurauksia. Virkamies Eli on siis pyrkinyt kehittämään laajempaa selitysmallia, oman itsensä vuoksi ja pitkälti siksi, koska Virkamies Eli pitää ajattelusta. Tämän viikon alussa Virkamies Eli saavutti vastauksen, joka tyydytti häntä kovasti.

Pispalan Observatorion ensimmäisessä kirjoituksessaan Virkamies Eli kertoi eräästä ajatuksestaan, ajatuksesta, jonka laajuus käsitteli kaikkea. Edellä mainitussa kirjoituksessa Virkamies Eli totesi, kuinka pienen pienet hiukkaset ovat joskus synnyttäneet kaiken elämän maapallolle ja tähän ajatukseen Virkamies Eli palasi tämän viikon alussa ja tunsi löytäneensä vastauksen sille, miksi mitäkin tapahtuu.

Jo jonkin aikaa Virkamies Eli on pitänyt mahdollisena, että kaikki mitä ikinä tapahtuu, voidaan teoreettisesti ennustaa tapahtuvan, koska kaikki mitä ikinä on, on pienen pienellä tasolla vain hiukkasten törmäyksiä toisiinsa. Yhtä varmasti, kun voimme ennustaa pallon kimpoavan seinästä kulmassa, jossa se on siihen heitetty, voisimme teoreettisesti ennustaa äärettömän monimutkaisemmin äärettömien hiukkasten törmäys- ja kulkureitit. Ja koska kaikki on tätä, hiukkasten liikettä, niin äärettömän suurella laskuteholla kaikki tuleva voitaisiin mallintaa etukäteen äärettömien monimutkaisten laskukaavojen avulla. Mahdotonta toki käytännössä, ainakin vielä, koska muuttujien ja hiukkasten määrä on niin valtava, mutta teoreettisesti tämä on mahdollista.

Ja tässä kohtaa suureen ajatukseen tulee sisällyttää ihmisen tahto. Mikäli Virkamies Elillä on tahto, pystyy hän muuttamaan näiden hiukkasten liikkeitä ja muuttamaan tulevaisuutta, jolloin sen ennustamisesta tulee täysin mahdotonta. Tai sitten Virkamies Eli on vain mukana tässä suuressa hiukkasten yhteentörmäyksessä ja Virkamies Elillä on vain illuusio siitä, että hänellä on tahto. Ja kovasti asia nyt näyttäisi siltä, että tahto on vain illuusio. Nähkääs aivotutkijat ovat aivoja skannaamalla pystyneet ennustamaan koehenkilön toimet, ennen kuin koehenkilö itse on tehnyt edes päätöstä tulevista toimistaan. Asia toki vaatii vielä lisää tutkimusta, mutta mikäli tiedemiesten havainnot ovat oikeassa, niin aivomme tekevät päätöksen toimistamme ilman, että me itse tiedostamme niitä.

Sinun aivosi, hyvä Observatorion kävijä, päättivät tulla käymään Observatoriossa jo kauan ennen kuin tulit tietoiseksi siitä. Aivosi päättivät lukea tämän artikkelin, ennen kuin tiesit siitä itse. Aivosi tekevät joka päivä miljoonia päätöksiä, ennen kuin sinä itse tajuat niiden olemassaolosta. Sinä, kuten Virkamies Elikin, on näiden havaintojen mukaan siis vain matkustaja maailmassa, jonka kaikki oleminen ja tapahtuminen perustuu hiukkasten törmäyksiin. Aivosikin ovat vain hiukkasia, siis vain osa tätä jatkuvaa myrskyä, joka ympärillämme velloo tälläkin hetkellä suunnasta toiseen.

Mitä tämän ajatuksen päätökseen saanti sitten tarkoittaa Virkamies Elille? Se tarkoittaa sitä, että Virkamies Elin on enää turha stressata mistään. Tieto siitä, että Virkamies Elin toimet ja hänen ympärillään tapahtuvat asiat ovat ulkona hänen vaikutusvallastaan, tuo Virkamies Elin pään sisälle rauhallisuuden tunteen. Nauti, ihmettele, pidä kiinni, kyyti on hieno ja pitkä. Tämä tarkoittaa myöskin sitä, että Virkamies Elillä on kohtalo, hän menee sinne, minne hänen on tarkoituskin mennä. Johdatus? Unohda se, se on illuusiota, on olemassa vain vääjäämätön tapahtumien ketju, johon et voi mitenkään vaikuttaa, koska et hallitse mitenkään sitä, mitä aivosi päättävät tehdä.

Ja mikä hienointa ja mahtavinta, koko tämä vääjäämätön tapahtumien ketju on saanut alkunsa jo miljardeja vuosia sitten ja kaikki mitä ikinä tähän mennessä on tapahtunut, on ollut osa tätä tapahtumien ketjua, kaikki. Koska ketju on niin massiivisen pitkä, niin pienimmätkin asiat ovat voineet vaikuttaa sen suuntaan aivan valtavasti, pienikin liike on voinut saada aikaan massiivisen liikkeiden vyöryn. Sadepisaran putoaminen toisella puolella maapalloa, on voinut aiheuttaa hirmumyrskyn jossakin muualla. Asiat jotka nyt tapahtuvat, on laitettu liikkeelle miljardeja vuosia ennen kuin sinua on ollut olemassakaan.

Mainokset

Keskustele

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s