Tuulivoima tulee melkoisen kalliiksi.

Virkamies Eli miettii usein energiapoliittisia kysymyksiä. Eräänä alkavan kevään tuulisena päivänä hänen päähänsä eksyi eräs ajatus, ajatus tuulivoimasta. Ilman pidempiä kiertelyitä ja kaarteluita menkäämme suhteellisen suoraan tämän ajatuksen juurelle.

Tällä hetkellä Suomen 145 tuulivoimalaa tuottaa noin 0,7% kaikesta käytetystä energiasta. Vuonna 2008 laaditussa Suomen ilmasto- ja energiastrategiassa tavoitteena on, että tuulivoimalla tuotetaan kuusi terawattituntia energiaa vuodessa vuoteen 2020 mennessä. Mitä tämä tuulivoimakapasiteetin moninkertaistaminen sitten tarkoittaisi, mietti Virkamies Eli. No, ensinnäkin se tarkoittaisi tuhannen uuden tuulivoimalan rakentamista ja juuri tästä, rakentamisesta, pääsemme Virkamies Elin ajatuksen alkulähteille.

Kas kun ne tuulivoimalat pitää todellakin rakentaa, ajatteli Virkamies Eli viiksiään sivellen. Ja rakentamiseen tarvitaan työvoimaa ja se rakentaminen ei tapahdu yhtäkkiä, vaan siihen menee sen verran aikaa, että se rakennettava asia on saatu valmiiksi, jatkoi Virkamies Eli. Ideaalitilanteessa, missä tuulivoimalan rakentamiseksi on jo olemassa valmis tie- ja energiansiirtoverkosto, sellaisen ison 90 metriä korkean 3 megawatin arkistokuvista tutun tuulivoimalan rakentamiseen tarvitaan noin 50 henkilötyövuoden työpanos ja käyttöaikanaan se tarvitsee yhden henkilötyövuoden. Ajallisesti taas tämä rakennusaika vie noin puolisen vuotta.

Yhden tuulivoimalan käyttöikä taasen on noin 20 vuotta, joten 50 henkilötyövuoden rakennuskapasiteetilla pystytään pitämään yllä 40 tuulivoimalan rakennuskiertoa, plus tietenkin 1 henkilötyövuosi jokaista valmista kohden, mikä siis tekee 90 henkilötyövuotta 40 käytössä olevaa tuulivoimalaa kohti. Jotta voidaan rakentaa 41 tuulivoimalaa, niin tarvitaankin jo 141 henkilötyövuotta, koska 90 henkilötyövuotta on jo täysin kiinni sen 40 tuulivoimalan käyttökapasiteetin ylläpitämisessä. Yhteenlaskettuna taas sitten näiden 40 tuulivoimalan rakentamiseen onkin jo käytetty 2 040 henkilötyövuotta.

Ja niitä pitäisi siis rakentaa tuhat? Noh, tuhannen tuulivoimalan rakentamiseen jouduttaisiin käyttämään 51 000 henkilötyövuotta. 51 000 henkilötyövuotta taas on jo melkoisen paljon, niin paljon että vain harva projekti tässä maassa niitä niin montaa tarvitsee, mutta vertailkaamme hieman, Virkamies Eli tuumi. Pessimistisimmissäkin arvioissa epäonnestaan kuuluisa Olkiluoto 3 vie valmiiksi rakennettuna 30 000 henkilötyövuotta.

Tuhat tuulivoimalaa taas tuottaa yhteensä alle puolet siitä energiasta, mitä Olkiluoto 3 tulee tuottamaan. Hintalapultaankin niiden rakentaminen tulisi kalliimmaksi, optimiolosuhteissa kuivalla maalla yhden 3 megawatin tuulivoimalan investointikustannukset ovat noin 4,5 miljoonaa euroa, joten 1000 voimalan hinta tulisi olemaan vähintää 4,5 miljardia euroa. 9,6 miljardilla eurolla päästäisiin Olkiluoto 3:n sähköntuottoon. Olkiluoto 3:n hinta taas tulee olemaan jotakin 8,5 miljardin tienoilla, kun alkuperäinen hinta-arvio oli vain 3 miljardia euroa.

Yhteenvetona siis täysin epäonnistunut Olkiluoto 3 pessimistisimmissäkin arvioissa tulisi tuottamaansa energiaan suhteutettuna halvemmaksi rakentaa ja veisi vähemmän henkilötyövuosia, kuin Suomen tämän hetken uusimmat ja suurimmat tuulivoimalat optimiolosuhteissa rakennettuna. Että mikä se nyt on kallista ja mikä vielä kalliimpaa, mikä on kannattamatonta ja mikä vielä kannattamattomampaa, tuumi Virkamies Eli.

Keskustele

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s